yks yks danışmanlığı yks tercih danışmanlığı yks tercih sonuçları

YKS 2021 Hangi Üniversitelerde Öğrencilerin Memnuniyet Oranları Daha Yüksek?

YKS 2021 tercih dönemi devam ediyor, adaylar üniversiteleri yakından tanımaya çalışarak tercihlerini oluşturmaya devam ediyorlar. YKS tercihleri 5- 20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu dönemde üniversite kampüslerini ziyaret etmenizi, öğrenci ve mezunlarıyla görüşmenizi öneriyorum. Tercihlerinizi lütfen ekran karşısında yapmayın, eğer aynı veya yakın şehirlerdeyseniz ziyaret etmediğiniz üniversiteleri listenize eklemeyin.

YKS tercihleriyle ilgili bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için  ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,

Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,

Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman

Telegram kanalımı  https://t.me/yesimkirman

You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.

Üniversitelerin performanslarını pek çok açıdan incelemekte fayda oluyor. Öğrenci memnuniyetlerinin de önemli bir gösterge olduğunu düşünüyorum. ÜNİAR’ın düzenlediği Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’nı [TÜMA] incelemenizi öneriyorum. İlk olarak 2016 yılında Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın [ÜniAr] kurucuları Prof. Dr. Engin KARADAĞ ve Prof. Dr. Cemil YÜCEL tarafından gerçekleştirilen TÜMA öğrencilerin üniversitelerinden tatmin olma düzeylerini belirlemek ve bu kapsamda üniversiteleri sıralamayı amaçlamaktadır.

TÜMA-2021’de 125 devlet ve 73 vakıf olmak üzere 198 üniversitede öğrenim gören 42.353 öğrenciden kullanılabilir veri toplanmıştır. Anketler 01 Mart ve 30 Nisan tarihleri arasında uygulanmıştır. Üniversiteler 6 puan aralığında sınıflandırılmaya  tabi tutulmuştur. Düzeyler A+, A,  B, C, D ve FF olarak adlandırılmıştır. Üniversiteler aşağıdaki başlıklarda değerlendirilmiştir:

(i) Öğrenim Deneyiminin Tatminkârlığı

(ii) Uzaktan Eğitim Alt Yapısı

(iii) Akademik Destek ve İlgi

(iv) Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet

(v) Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği

(vi) Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği

Üniversitelerin genel memnuniyet puanına göre A+ düzeyinde olan tek devlet üniversitesi Abdullah Gül Üniversitesi olurken, onu Bilkent, Koç, Özyeğin, MEF, Bezmi Alem ve Sabancı Üniversiteleri takip etti.

Öğrenim deneyimi memnuniyeti açısından incelediğimizde İlk sırada Abdullah Gül Üniversitesi yer alıyor. Onu Koç, MEF, Boğaziçi, Bilkent, Bezm-i Alem, Sabancı, Sanko ve Özyeğin Üniversiteleri takip ediyor.

Diğer üniversitelerin sıralamalarını aşağıdaki linkteki rapordan inceleyebilirsiniz.

TÜMA Sonuçları 

 

Bir Cevap Yazın