yks yks 2022 yks danışmanlığı yks tercih danışmanlığı

YKS 2022 Üniversiteler Özel Yetenek Sınavıyla Nasıl Öğrenci Alacak?

YKS 2022 tercih süreci devam ediyor. Adaylar puanlarıyla yerleşebilecekleri bölümlere alternatif olarak  özel yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversiteleri de araştırıyorlar. Yazımda özel yetenek sınavıyla üniversitelerin nasıl öğrenci alacağını ve hangi üniversitede hangi bölümlerin bu yöntemle öğrenci alacağını bulabilirsiniz. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

YKS tercihleriyle ilgili bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için  ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,

Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,

Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman

Telegram kanalımı  https://t.me/yesimkirman

You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.

Özel Yetenek Sınavlarını Kimler Düzenleyecek? Başvurular Nasıl Yapılacak? Detaylara Nereden Ulaşabilirim? 

Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri yükseköğretim kurumlarınca yapılmaktadır. Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılır. Sınav ve değerlendirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülür. Detaylara üniversitelerin web sitelerinden ulaşabilirsiniz.

Hangi Üniversite ve Bölümler Özel Yetenekle Öğrenci Kabul Ediyor? 

Özel yetenek sınavı gerektiren programlar ÖSYM Kılavuzundaki Tablo 5’te yer almaktadır. Kılavuz ve okullarla ilgili detaylara yazımın sonunda ulaşabilirsiniz.

Özel Yetenek Sınavına Kimler Katılabilir? Baraj Var Mı? 

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlere  başvurabilmek için adayın 2022-TYT sınav puanının hesaplanmış olması gerekmektedir. Bu programlara en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumunca karar verilerek, ilgili yükseköğretim kurumunca basın-yayın organlarıyla adaylara duyurulacaktır. Başvuru şartları ilgili yükseköğretim kurumları tarafından başvuru için internet sayfalarında verilecek duyurularda yer alacaktır.

Merkezi Yerleştirmeyle Bir Bölüme Yerleşmiş Aday Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alan Bir Bölüme Başvurabilir Mi? 

Merkezî yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilirler.

Devlet Konservatuvarlarının/Konservatuvarların Lise Devresi Mezunlarının TYT Puanına Bakılır Mı? 

Devlet Konservatuvarlarının/Konservatuvarların lise devresi mezunları merkezî sınava girmeden özel yetenek sınavı sonucu ile Konservatuvarların lisans devresine Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde yerleştirileceklerdir. Bu adayların yükseköğretim programlarına alınmalarıyla ilgili işlemler ilgili yükseköğretim kurumlarınca yürütülecektir.

Özel Yetenek Sınavı Puanı (ÖYSP) Nasıl Hesaplanıyor? 

Tablo 5’te yer alan yükseköğretim programının özelliğine göre, yetenek sınavları üniversitelerce hazırlanacak, uygulanacak ve sınavın sonuçları toplanarak bir puan hâlinde ifade edilecektir. Bu puana bundan böyle Özel Yetenek Sınavı Puanı (ÖYSP) denilecektir.
Yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanması için aşağıdaki üç puan belli ağırlıklarla çarpılarak toplamı alınacaktır.
• Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP)
• Ortaöğretim Başarı Puanı
• 2022-TYT Puanı (TYT-P)
a) Aday aynı alandan geliyorsa (30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için uygulanmayacaktır):
YP = (0,55 x ÖYSP x 5) + (0,12 x OBP) + (0,45 x TYT-P)+ ( 0,06 x OBP )b) Aday diğer alanlardan geliyorsa:
YP = (0,55 x ÖYSP x 5) + (0,12 x OBP) + (0,45 x TYT-P)

Adaylar YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konacak ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olacaktır.

2021-TYT Puanı 200 ve Üzeri Olan Adaylar Puanlarını Kullanabilir Mi? 

2021-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2022-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2022 yılında sadece “Özel Yetenek Sınavı” sonuçlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programlarına başvurmak isteyenlerin Dönüştürülmüş Puanlarının hesaplanabilmesi için başvuru süresi içinde 2022-YKS başvurularını yapmaları gerekmektedir.

2021-YKS Puanları İle Bir Yükseköğretim Programına Yerleştirilen Adayların 2022 Başvurularında Ortaöğretim Başarı Puanı Düşer Mi? 

2021-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir.

Hangi Üniversite ve Bölümler Özel Yetenekle Öğrenci Kabul Ediyor?

Devlet Üniversitelerinden Özel Yetenek Sınavıyla Öğrenci Kabul Eden Üniversite ve Bölümlere aşağıda linkini paylaştığım YKS Kılavuzundan Sayfa 494 – 512 arasından ulaşabilirsiniz.

Vakıf Üniversitelerinden Özel Yetenek Sınavıyla Öğrenci Kabul Eden Üniversite ve Bölümlere aşağıda linkini paylaştığım YKS Kılavuzundan Sayfa 514-520 arasından ulaşabilirsiniz.

kontkilavuz19072022.pdf erişimi için tıklayın

 

Bir Cevap Yazın