yks yks tercih sonuçları

YKS 2021 Yerleştirme Sonuçları Açıklandı Sırada Ek Yerleştirmeler Var

,Merakla beklenen YKS 2021 sonuçları açıklandı. YKS 2021 sonuçlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://sonuc.osym.gov.tr/Sorgu.aspx?SonucID=8275

2021-YKS’de tercih yapan adayların yüzde 85,80’i yükseköğretim programlarına yerleşti. Adayların yüzde 52,02’si ilk üç tercihinden birine yerleşti.  Adayların yüzde 27,52’si 1.tercihine, yüzde 14,41’i 2.tercihine, yüzde 10,09’u 3.tercihine yerleşti.

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 06 – 10 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 04 – 08 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılabilecek. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor.  Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar.

Ek Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak? 

Üniversitelerde kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme işlemi yapılacak. Bu kontenjanlar merkezi yerleştirme sonucu boş kalan kontenjanlar ile kazandığı halde kayıt yaptırmayan adaylardan boşalan kontenjanlardır. Tercih yapabilmek için adayın hiç bir bölüme yerleştirilmemiş olması gerekir. Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı (taban puan) oluşan bölümlerde, kazandığı halde kaydını yaptırmayan adaylardan boşalan kontenjanları tercih edebilmek için adayın puanının en küçük puana eşit veya büyük olması gerekmektedir. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan bölümleri ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilir. Özel yetenekle yerleşenler de ek yerleştirmeye başvurabilir. Adaylar tercih yapma hakkı bulunan tablolardan 24’ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabileceklerdir. Ön lisans programlarını tercih edebilmek için TYT puanının 150 ve üzeri olması, lisans programlarını tercih edebilmek için AYT/YDT puanının 180 ve üzeri olması gerekmektedir.

Bu yıl adaylarda 2. ek yerleştirme hakkı da tanınacak. Ek yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlara 2. ek yerleştirme yapılacak. 2. ek yerleştirmede ön lisans programlarını tercih edebilmek için TYT puanının 140 ve üzeri olması, lisans programlarını tercih edebilmek için AYT/YDT puanının 170 ve üzeri olması gerekmektedir.

Bir Cevap Yazın