pandemide eğitim

2021- 2022 Yılında Devam Zorunlu Mu? Kimler Muaf Tutulacak?

1,5 yılın ardından okullar yüz yüze eğitimle yeni döneme merhaba dedi. Öğrenci, veli ve öğretmenlerin merakla ve heyecanla beklediği yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte kafalarda yeni bir soru işareti oluştu. Bu soru ” 2021- 2022 yılında devam zorunluluğu olacak mı? ” sorusuydu. MEB tarafından yapılan açıklamayla devam devamsızlık konusuna da açıklık getirdi.

Resmî ve özel tüm okul ve eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden Sağlık Bakanlığı e-Nabız Sistemi’nde kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalığa ait raporu olanlar ile Covid-19 hastası veya temaslısı olduğu için tedavi ya da karantina sürecinde olanlar mazeretlerine ilişkin e-Nabız Sistemi’nden alacakları belgeyi, okul müdürlüklerine iletmeleri hâlinde mazeretli sayılacak.
Öğrencilerin okula devam edemedikleri günlerde işlenen derslere yönelik ilgili öğretmenler tarafından velilere ve öğrencilere gerekli rehberlik yapılacak, öğrencilerin TRT EBA TV ve “www.eba.gov.tr” portalında yer alan içerikleri takip etmeleri sağlanacak.
Covid-19 hastası veya temaslısı olduğu için tedavi ya da karantina sürecinde olan öğrenciler ile kronik rahatsızlığını belgelendiren öğrenciler okula devam edemedikleri günlerde devamsız sayılmayacak.
Öğrencilerin sınavları yüz yüze ve salgın tedbirleri dikkate alınarak yapılacak. Bu kapsamda kronik hastalığı bulunan öğrencilerin sınavları okul ortamında yüz yüze Covid-19 salgını kapsamında gerekli tedbirler alınarak tamamlanacak.
Covid-19 testi pozitif olan veya temaslı durumda olan öğrencilerin sınavları ise karantina bitiminde okul müdürlüklerince belirlenen tarihlerde kayıtlı bulundukları okullarda yapılacak.
Eğitimini evde veya hastanede sürdüren öğrenciler
Evde veya hastanede eğitim hizmeti verilen öğrenciler, bu eğitimlerini sürdürecek ve bu öğrenciler için okula devam zorunluluğu aranmayacak.
Bu öğrencilerden Covid-19 hastası ya da temaslısı olduğu için tedavi ya da karantina sürecinde olan öğrencilere eğitim hizmetinde görevlendirilen öğretmenler tarafından uzaktan canlı ders desteği verilecek.
Ayrıca bu öğrencilerin TRT EBA TV ve “www.eba.gov.tr” portalında yer alan içerikleri takip etmeleri sağlanacak.

Peki yukarıda belirtilen maddelerin dışında kalıp devamsızlık yapan öğrencilerin durumları ne olacak? Okullara gönderilen yazıda öğrencilerin devam – devamsızlıkla ilgili iş ve işlemlerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yürütüleceği bildirilmiş. Peki yönetmelik maddeleri devam- devamsızlık durumuyla ilgili ne diyor? 

İlkokullarda Devamsızlık

Okula hiç devam etmeyen öğrenciler ve ilkokul haftalık ders çizelgesindeki tüm derslerden puanı girilmeyen öğrenciler ile bu Yönetmeliğin 27 nci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen mazeretler dışında okula en az bir dönem devam etmeyen öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılır. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu gereğince okula devamları sağlananlar ile yurt dışında bulunması, sağlık durumu ya da tutuklu olması nedenleriyle okula devam edemeyen öğrencilerden en az bir dönem puanı almış olanların başarı durumları belirlenirken, okula devam eden öğrenciler gibi işlem yapılır. Bu puan, aynı zamanda yıl sonu puanı olarak değerlendirilir.

Ortaokullarda Devamsızlık 

Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar ile herhangi bir dersten yıl sonu puanı 45’ ten az olan öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir. 

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği.

Liselerde Devamsızlık

Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü hastanelerde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, (Mülga ibare:RG-5/9/2019-30879) (…) sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 20 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 70 gün olarak uygulanır.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği

 

Bir Cevap Yazın