Öğrenci Üniversite

Üniversiteyi Kazandın Peki Ya Şimdi?

Üniversite sınavı maratonu bitti, tercihlerini yaptın ve istediğin bölüme yerleştin. Peki ya şimdi ne olacak? Tüm zorluklar bitti ve bundan sonra rahat mı edeceksin, yoksa her şey yeni mi başlıyor? Aslında yepyeni ama önceki hayatından oldukça farklı bir dönem başlıyor. Bundan sonraki kariyer ve özel hayatını doğrudan etkileyecek çok önemli yıllar önünde seni bekliyor. Tüm bu yılları avantaja dönüştürmek de senin elinde. Peki nelere dikkat etmelisin?

  1. Not için değil öğrenmek için çalış. Lisede çoğu öğrenci sınavdan sınava çalışıp yazılıdan iyi not alma hedefi koyar. Bazı öğrenciler bu alışkanlıklarını ne yazık ki üniversite de devam eder. Ama bu düşünceden kurtulmak gerekir. Lise üniversite için bir basamaktı, ders seçimlerinin ve içeriklerinin sizin isteğinize bırakılmadığı bir alandı. Ama üniversite tercih ettiğiniz, sevdiğiniz ve ilgilendiğiniz dersleri içeren bir öğretim sunuyor size.  Sınavdan sınava çalışmak ve minimumda öğrenerek geçmek, ite kaka mezun olmanızı sağlayabilir ama iş hayatına başladığınızda kendinizde çok büyük eksikler hisseder, kariyerinizde çok zor ilerlersiniz. Bu sebepten not değil öğrenme odaklı olmalı, derinlemesine öğrenmeye çalışmalısınız. Sadece okuldaki kaynaklardan değil  Coursera, Edx gibi online öğrenme ortamlarından da yararlanmalısınız.
  2. Çok önemli bir mazeretin olmadıkça devamsızlık yapma. Bazı üniversitelerde devam konusu çok daha titizlikle ele alınırken bazı üniversiteler bu konuda daha esnek olabiliyor. Ama dersten kopmamak ve başarılı olmak için en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi dersi derste öğrenmek.
  3. Mümkün olan her fırsatta hocalarınla iletişim kur. Hocaların seni tanıması senin onları tanıman sana hem okurken hem de mezun olduktan sonra pek çok kapının açılmasını sağlayacaktır. Mezun olurken referans olmaları, iş konusunda size destek vermeleri ancak sizi yakından tanımasıyla sağlanabilir.
  4. Öğrenci kulüplerine katıl, okulun sosyal faaliyetlerinde görev al. İş hayatında akademik olarak ne kadar donanımlı olduğun önemli olduğu kadar sosyal olarak ne kadar gelişmiş olduğun da önemli. Bu tür ek faaliyetlerle kendini daha iyi tanırsın, vaktini kaliteli şekilde geçirirsin, pek çok yeni kişiyle tanışacağın için çevren genişler, organizasyon becerin artar, sosyal ve kültürel olarak gelişirsin.  Tüm bunları mezun olurken cv’ne de yazarsın. Akademik program harici yaptığın her faydalı şey iş hayatına başlarken seni diğer adayların önüne geçirir.
  5. Yabancı dil öğren ya da var olan yabancı dillerini geliştir. Bunun için bundan sonra bu kadar uygun bir zamanın olmayacağını unutma. Okulda okurken karşına çıkan pek çok uluslar arası fırsattan yararlanabilmen, mezun olduktan sonra iş hayatında kabul görebilmen için İngilizce’nin çok iyi, Almanca, Rusça, Çince gibi 2.dillerde ise iyi derecede olmak hedeflerin arasında olmalı.
  6. Yurt dışına çık. Farklı ülkeleri görmek, farklı kültürleri tanımak sana inanılmaz bir zenginlik katacaktır. Çevren genişleyecek, vizyonun artacaktır. Gerek Erasmus gerekse Work&Travel gibi programlarla en az bir kere yurt dışı deneyimi yaşamaya çalış.
  7. Hibritleş Günümüzde de gördüğümüz ama ilerleyen yıllarda çok daha fazla karşılaşacağımız bir durum iş hayatında hibritleşme yani farklı disiplinlerin bir arada olması. Örneğin hukuk ve ticaret, biyoloji ve mühendislik, psikoloji ve bilgisayar bilimleri gibi birbiriyle ilişkili alanlarda uzmanlaşmak tek disiplinde kendini geliştirmiş kişilere göre sizlerin öne çıkmasını sağlayacaktır. Seçmeli derslerini hibritleşmek istediğin alana göre seçebilir, yan dal ve çift dal gibi olanaklardan yararlanabilirsin.
  8. Sosyalleş Üniversitedeki arkadaşlıklar hem ömür boyu sürer hem de iş hayatında sizlere pek çok avantaj sağlar. Üniversite hayatı sadece akademik eğitimin alındığı bir hayat değildir. Üniversite okul sorumluluğu harici sorumluluklarının olmadığı son nokta olduğu için bu yılları sosyal olarak da dolu dolu geçirin.
  9. Staj Yap/İş dünyasını Gör Ne kadar iyi bir üniversiteye giderseniz gidin,  iş deneyimi olmadan iş hayatına atıldığınızda kabul görmeniz zorlaşacaktır. Ayrıca mezun olduğunuzda çalışacağınız alanı daha doğru seçebilmek için farklı alanlarda iş deneyiminizin olması mezuniyet sonrası çok işinize yarayacaktır. Bunun için sadece okulun zorunlu stajlarıyla yetinmeyin, farklı fırsatlar yaratın ve iş hayatının içine okurken girin.
  10. Oku,İzle,Gez Mezun olduktan sonra kendine ve gelişimine ayıracağın süre oldukça kısalacağı için öğrenci olmanın avantajlarını sonuna kadar kullanmakta fayda olacaktır. Hem alanınla ilgili hem de ilgini çeken diğer konularda kitaplar oku, videolar (TED vb.) izle, konferans, eğitim ve gezilere katıl.

Öğrencilik hayatını unutulmaz  ve geleceğin için faydalı kılmak senin elinde, hayallerini gerçekleştireceğin harika bir üniversite hayatı seni bekliyor, haydi sıra sende…

 

Bir Cevap Yazın