yks yks 2022 yks danışmanlığı yks tercih danışmanlığı

YKS 2022 Üniversitelerin Memnuniyet Sıralamaları – ÜniAr

YKS 2022 tercihleri devam ederken adayların okuyacakları üniversiteleri seçerken nelere dikkat etmeleri gerektiğini de paylaşmaya devam ediyorum. Üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da üniversitelerin memnuniyet oranları. Bu yazımda Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (UniAr) tarafından yapılmış Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması sonuçlarını sizler için özetledim. Raporun tamamına yazımın sonundaki linkten ulaşabilirsiniz. Faydalı olmasını dilerim. Detayları yazımda bulabilirsiniz, ilgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

YKS tercihleriyle ilgili bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için  ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,

Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,

Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman

Telegram kanalımı  https://t.me/yesimkirman

You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması [TÜMA] ilk olarak 2016 yılında Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın [ÜniAr] kurucuları Prof. Dr. Engin KARADAĞ ve Prof. Dr. Cemil YÜCEL tarafından gerçekleştirilmiştir. TÜMA’nın temel amacı, Türkiye’deki üniversitelerin öğrencilerin üniversitelerimizden tatmin olma düzeylerini belirlemek ve bu kapsamda üniversiteleri öğrencilerin tatminkârlık düzeylerine göre sıralamaktır.

TÜMA-2022’de 126 devlet ve 73 vakıf olmak üzere 199 üniversitede öğrenim gören 47.682 öğrenciden kullanılabilir veri toplanmıştır.

TÜMA-2022’de veriler 2016 yılından itibaren bütün TÜMA araştırmalarında kullanılan “Öğrenci
Memnuniyeti Ölçeği” ile toplanmıştır. Öğrenci Memnuniyet Ölçeği öğrencilerin üniversitelerini 6
alanda değerlendirmeleri amacıyla geliştirilmiştir.

Ölçeği oluşturan 6 alan ise şu şekildedir:

(i) Öğrenim Deneyiminin Tatminkârlığı

(ii) Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu

(iii )Akademik Destek ve İlgi

(iv) Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet

(v) Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği

(vi)Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği

2022 bulgularına göre 198 üniversitenin sadece 8’i “A+”, 14’ü ise “A” seviyesinde öğrencilerinin beklentilerini üst düzeyde karşılayabilmiştir. Bu 22 üniversitenin öğrenciler ve veliler açısından gelecek kaygısının az olduğu ve eğitim kalitesinin beklentilerin üzerinde karşılandığı mutlu bir üniversite
kültürü sunmada oldukça öne çıktıkları anlaşılmaktadır. “A+” seviyesinde 3 devlet üniversitesi, 5 vakıf üniversitesi bulunmaktadır. “D” seviyesinde 36 üniversite (28 Devlet & 8 Vakıf); “FF” seviyesinde ise 86 üniversite (53 Devlet & 33 Vakıf) bulunmaktadır.

Memnuniyet oranı en yüksek oranda (A+ düzeyinde) çıkan üniversitelerin Abdullah Gül Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, MEF Üniversitesi ve Piri Reis Üniversitesi  olduğunu görüyoruz.

Ben ilk 22 üniversiteyi sizlerle paylaştım, 199 üniversitenin memnuniyet oranına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

779fe1_5d660b5f472e4e1ab70623097c2ff856.pdf erişimi için tıklayın

 

Bir Cevap Yazın