2 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen LGS 2024 sınavında sayısal bölüm fen bilimleri testinin 13. sorusuna pek çok veli ve eğitimci itiraz etmiş ve İdare Mahkemesine dava açılmıştı. 9 Eylül’de İdare Mahkemesi Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere soruyu iptal eden bir karar verdi. Bu karar sonrasında MEB’in süreci nasıl yürüteceği merak konusuydu. Beklenen açıklama dün geldi. MEB açıklamasında bilirkişinin soruda bilimsel hata bulmadığını ama sorunun seviye üstü kazanımlarla çözülebileceği için iptal edildiğini belirtti.
MEB, LGS sınav kılavuzu gereğince fen bilimleri dersi A kitapçığı 13. sorusunu değerlendirme dışı bırakarak diğer sorular üzerinden yeniden değerlendirme gerçekleştirdi. Tüm öğrencilerin yerleştikleri okullara yönelik hakları korundu. Yeniden puan hesaplanması sonucunda üst tercihlerine yerleşmeye hak kazanan öğrencilere yeni kayıt hakkı tanındı. Bu öğrencilerin, kayıt hakkını kullanmak istememeleri durumunda mevcut okullarında kalabilecekleri belirtildi. Değerlendirme sonrası yeni bir okula kayıt hakkı kazanan öğrencilerin bu haklarını kullanmak istemeleri durumunda 14-20 Eylül 2024 tarihleri arasında e-Okul üzerinden başvuru yapmaları gerekecek. 21 Eylül 2024 tarihi itibarıyla kayıtlar otomatik olarak yapılacak. Yeniden yerleştirme sonuçları
https://e-okul.meb.gov.tr adresinde yayınlandı.
İptal edilen fen bilimleri sorusunu yanlış yapanlar ve boş bırakanların puanı artarken, iptal edilen fen sorusunu doğru yanıtlayanların puanları düştü. Sonuçlara göre bazı öğrenciler üst tercihine geçerken, bazı öğrencilerin yerleştikleri okulda değişiklik olmadı. Yargı kararı sonrası liselerin bu yıl oluşmuş taban puanlarında da değişiklikler oldu. Son yerleşen öğrencinin puanının artış veya azalışına göre okulun taban puanı da arttı veya azaldı. Yeni puanı tercihlerinde yazdıkları okulların yeni taban puanlarına eşit ya da büyük olanlar üst okullara geçiş hakkı kazandı.
Bir grup öğrenci için bir çözüm önerildi ama bir grup öğrencinin mağduriyeti devam ediyor ne yazık ki. Peki kimler mağdur oldu?
- Yeni puanıyla yerleşebileceği halde eski puanıyla kazanamayacağını düşündüğü için tercih listesinde istediği okula yer vermeyen öğrenciler
- Yüzdelik dilim barajını geçen öğrencilere kendi sınavını uygulayan Tübitak Fen Lisesi, Gebze Enka Fen ve Teknoloji Lisesi gibi okullara başvuru hakkını kaybeden öğrenciler
- Eski puan ve yüzdeliği ile yerleşemeyeceği için devlet lisesi tercih etmeyip özel okula kayıt olanlar
- Özel okullarda yeni puanıyla daha yüksek okula girme ihtimali olduğu halde giremeyen öğrenciler
Resmi okulları tercih eden velilerimiz 21 Eylül’de süreç tamamlandıktan sonra okulların kontenjan durumlarına göre nakil başvurusunda bulunabilirler.
Özel okulları tercih eden velilerimiz ise özel Türk ve Yabancı liselerin açıklamalarına göre yeni yol haritalarını belirleyecekler.
MEB resmi okullara ek kontenjan açarak bu sorunu çözmeye çalıştı ancak yabancı ve Türk özel okullarda okulların kontenjanları belirli ve yeni kontenjan açabilmeleri için MEB’den onay almaları gerekiyor, bazı okullarda fiziki koşullar buna elvermeyebilir. Yeni kontenjan için öğretmen, sınıf vb. pek çok planlamayı yeniden düzenlemeleri gerekecek. Kısa sürede bunları yapmak kolay olmayacaktır.
Burada onlar da resmi okullar gibi mevcut öğrencilerin haklarını koruyarak en son giren öğrencinin yeni puanını baz alarak bu puanın üstündeki öğrencileri kabul edebilirler. MEB’den aldıkları onaya göre sağlayacakları ek kontenjana göre başvuran tüm öğrencileri de alabilirler. Başvuranların bir bölümünü de alabilirler.
Önümüzdeki hafta bu okullar da yapacakları değerlendirme sonrasında bir açıklama yapacaklardır. Merakla takipte kalacağız. Keşke sınav soruları daha büyük titizlikle hazırlansaydı, böyle tartışmalı sorular sorulmasaydı, itiraz süreçleri daha iyi yönetilseydi ve zamanında soru iptali gerçekleşseydi.