Özel okulların ücretleri belli olmaya başladı, şimdi sırada bursluluk sınavları var. Kabul sınavı, alım sınavı, giriş sınavı, bursluluk sınavı ve düzey belirleme sınavı gibi değişik başlıklarda duyurulan sınavlar genellikle Ocak, Şubat ve Mart aylarında yapılıyor. Sizlerden özel okullarda burslu veya ücretsiz okuma ile ilgili çok sayıda soru alıyorum. Yazımda tüm bu soruları yönetmelik maddeleri ışığında yanıtladım. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşınızla paylaşabilirsiniz.
Okul seçimi konusunda danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,
Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,
Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman
WhatsApp kanalımı https://whatsapp.com/channel/0029VaAExI7IXnlvdVTwm93o
You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.
Okullar ne kadar ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlüdür?
Kurumlar, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde üçünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlüdür.
Ücretsiz okutulacak öğrenciler belirlenirken kimlere öncelik verilir?
Ücretsiz okutmada Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğretim çağındaki çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklara öncelik verilir.
Ücretsiz öğrenci başvurusu nasıl yapılır?
Okullarda her ders yılı Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen öğrenciler Bakanlık tarafından hazırlanacak kılavuza göre başvuru yapar. Kanunun 13 üncü maddesine göre öncelik verilen çocukların dışında kurumda ücretsiz okumak isteyen öğrenciler ise kuruma kayıt sırasında EK-7’de yer alan başvuru formunu doldurarak başvurur.
Ücretsiz okumak için başvuran öğrencilerde hangi şartlar aranır?
Okullarda Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen çocuklar dışında ücretsiz okutulacak öğrencilerin başvurularında bir önceki sınıfını geçmiş ve davranış notunun tam olması şartları aranır.
Özel Öğretim Kurumları Kanununun 13. maddesine göre ücretsiz okumak için başvuran öğrenciler hangi belgeleri vermelidir?
Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğrenim çağındaki çocukları için mensubu olduğu kurumdan alınacak harp veya vazife malulü olduğunu gösterir belge; haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklar için tedbirini gösterir belge veya koruyucu aile yanına yerleştirildiğini gösterir belge istenir.
Başvuru ve yerleştirme işlemleri nasıl yapılır?
Yerleştirme işlemi modül üzerinden EK-7 ve EK-8’de yer alan formlara uygun olarak yapılır. Başvuru şartları, valiliklerce yapılacak iş ve işlemler ile benzeri hususlar Bakanlık tarafından hazırlanacak kılavuzda düzenlenir.( Başvurular geçen sene 31 Temmuz 2024 – 12 Ağustos 2024 tarihleri arasında alınmıştı. )
Kurumlara, birinci fıkra kapsamında öğrenci başvurusu olmaması, başvuranların sayısının ücretsiz okutulacak öğrenci kontenjanından az olması veya yerleştirme işleminden sonra boş kontenjan kalması hâlinde, ücretsiz okuyacak öğrenciler kurum tarafından Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilenlere öncelik verilerek EK-7 ve EK-8’de yer alan başvuru ve değerlendirme formlarına uygun olarak belirlenir.
İki yerleştirme neticesinde boş kontenjan kalması durumunda EK-7 ve EK-8’e göre yapılacak değerlendirmeyle belirlenen kayıtlı öğrenciler kurum tarafından ücretsiz okuma hakkından yararlandırılır.
EK – 7 ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINDA ÜCRETSİZ OKUYACAK ÖĞRENCİ/KURSİYER BAŞVURU FORMU
EK 8 – ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINDA ÜCRETSİZ OKUYACAK ÖĞRENCİ VE KURSİYER BAŞVURULARI DEĞERLENDİRME FORMU
EK 7 – EK 8 BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME FORMU
Ücretsiz öğrenci değerlendirme kurulunun görevi nedir?
Yapılan yerleştirme sonucunda ücretsiz okuyacak öğrenci kontenjanının dolmaması hâlinde, kurumlarda ücretsiz okumak için yapılan başvuruları değerlendirmek amacıyla ücretsiz öğrenci değerlendirme kurulu oluşturulur. Ücretsiz öğrenci değerlendirme kurulu, kurum müdürünün başkanlığında iki eğitim personelinden oluşur. Ücretsiz öğrenci değerlendirme kurulu, okullarda ders yılı, diğer kurumlarda dönem başlamadan toplanır ve EK-8’e göre başvuruları değerlendirip ücretsiz okuyacak öğrenci ve kursiyerleri tespit ederek ilgililere duyurur.
Ücretsiz okuyacak öğrenci ve kursiyerlerin ücretlerinin iadesi nasıl yapılır?
Ücretsiz okumaları uygun bulunan öğrenci ve kursiyerlerden alınan ücretler okullarda öğretimin başlamasından sonra iki ay içinde; diğer kurumlarda ise dönem bitiminden sonraya kalmamak şartıyla kurum yönetimince bir ay içinde ödenir. Öğrenci ve kursiyerler, daha önce ödedikleri ücretlere ait verilen fatura ve makbuzların asıllarını kuruma iade etmek zorundadırlar.
Ücretsiz okuma süresi nedir?
Ücretsiz okuma hakkı kazanan öğrenci ve kursiyerlerin bu hakları yalnız o öğretim yılı veya dönemi için geçerlidir.
Okullar, ücretsiz okuma hakkını kazanan ve Kanunun 13 üncü maddesine göre ücretsiz okuyan öğrenciler okulun öğrenim süresince ücretsiz okutur.
Özel Öğretim Kurumları Kanununun 13. maddesine göre ücretsiz okumak için başvuran öğrenciler başka hangi hizmetlerden ücretsiz yararlanır?
Kurumlar, Kanunun 13 üncü maddesine göre öncelik verilen çocuklardan ücretsiz okutulanları bu Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen hizmetlerden (yemek, kahvaltı, pansiyon/yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı ve benzeri hizmetler) ücretsiz yararlandırır. Servis hizmeti alınması hâlinde hizmete ilişkin ücret veli ve kurum arasındaki sözleşmeyle belirlenir.
Okul veya kursların burs verme şartları nedir?
Ders ya da sınavlardaki başarıları veya bilim, kültür, sanat, spor ve benzeri alanlardaki başarılarından veya maddi imkânsızlıklarından dolayı öğrenci ve kursiyerlere kurumlarca karşılıksız olarak burs verilebilir. Kurumlar, burs verme şartlarını, bursun miktarını, burs süresini ve burs verecekleri öğrenci ve kursiyer sayısı ile bursun hangi durumlarda kesileceğini belirleyip il millî eğitim müdürlüğüne bilgi vererek uygular.
Okul veya kursların burslu öğrenci oranı nasıl belirlenir?
Burslu okutulacak öğrenci ve kursiyerlerin oranı veya sayısı kurumca belirlenir. Burslu okutulacak öğrenci ve kursiyerlerin oranı, ücretsiz okutulacakların oranının dışında tutulur.
Okul veya kurslarda burslar nasıl devam eder?
Kurumda, öğrenimi süresince burslu olarak okutulan öğrenci veya kursiyerler başarısı devam ettiği sürece bu haktan yararlandırılır. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu öğrencilerden öğrenim gördüğü süre için ücret talep edilemez.
Bursluluk sınavları ne zaman yapılır? Sınav ücreti alabilir mi?
Kurumlar bu madde kapsamında valiliklerden aldıkları izinler doğrultusunda burs verilecek öğrenci ve kursiyer tespitine yönelik Ocak, Şubat ve Mart aylarında sınav yapabilir. Kurumlar, burs verilecek öğrenci ve kursiyer tespitine yönelik sınav yapmak istemeleri durumunda bu sınavlardan sınav ücreti alamazlar.
Burs verilme şekli ve süresi nedir?
Okullarda öğrencilere;
Bir yıllık öğrenim ücretinin bir kısmının veya tamamının karşılanması,
Öğrenimi süresince öğrenim ücretinin karşılanması,
Bir yıllık kırtasiye masrafının karşılanması,
Bakanlığın resmî okul öğrencileri için tespit ettiği en az burs miktarı kadar harçlık ve benzeri şekillerde burs verilebilir.