Öğrenci Sınavlar yks

2018 YKS Başvuruları Başladı

Üniversiteye hazırlanan milyonlarca genç ve aileleri için önemli bir dönem olan YKS başvuruları bugün itibariyle başladı. Başvurular 1-21 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek. Sınav ücretleri ise en son 22 Mart 2018 günü yatırılabilecek.

Kılavuzun yayınlanması ve başvuruların başlamasıyla birlikte sınav sürecindeki öğrencileri bir heyecan kapladı, sınavın giderek daha çok yaklaşması onların streslerini biraz daha artırdı. Peki kılavuzda önceden açıklananlardan farklı bilgiler var mı? Bunlar ne anlama geliyor?

Kılavuzu incelediğimizde daha önce açıklanan sınav içerikleri, sınav süreleri ve tarihlerinde bir değişiklik olmadığını görüyoruz.

TYT (Temel Yeterlilik Testi) Sınavı 23 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 10:15’de yapılacak ve 135 dakika sürecek.

AYT (Alan Yeterlilik Testi) Sınavı 24 Haziran 2018 Pazar günü saat 10:15’de yapılacak ve 180 dakika sürecek.

YDT (Yabancı Dil Testi) Sınavı 24 Haziran 2018 Pazar günü saat 15:45’de yapılacak ve 120 dakika sürecek.

Başvurular Nereye Yapılabilecek? 

  • Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından, ÖSYM
    Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinden
  • ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını
    bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.
  • ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan
    adaylar, başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru
    merkezlerinin birinden yapacaklardır.

15 Dakika Kuralı Devam Ediyor Mu? 

Geçen sene uygulanan 15 dk önce kuralının aynen devam ettiğini görüyoruz. Kılavuza göre adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına, sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra (10:15 ve 15:45) sınav salonlarına alınmayacaklardır.

Geç Başvuru Ne Zaman Yapılacak?

Kılavuzda belirtilen önemli bir değişiklik de öğrencilere geç başvuru şansının verilmesi. 1-21 Mart 2018 tarihleri arasında 2018-YKS başvurusunu yapmayan adaylar, 4 Nisan 2018 tarihinde 2018-YKS başvurularını yapabilecekler. TYT’ye 1-21 Mart tarihleri arasında başvurup AYT/YDY’ye başvurmayan ama daha sonra başvurmak isteyen adaylar da 4 Nisan 2018’de yapılacak olan geç başvurudan yararlanabilecek. Geç başvuru ücreti sınav başına 75 TL olacak ve aynı gün yatırılması gerekecek.

TYT Puanının Hesaplanması İçin En Az Kaç Net Yapmak Gerekiyor?

Önemli ve özellikle sözel öğrencileri etkileyecek bir değişiklik TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmalarının gerekmesi. Örneğin Sözel’den tercih yapacak bir aday, TYT sınavında Sosyal ve Türkçe testlerinin tamamını yapsa bile matematik neti 0,5’den az olduğunda, adayın TYT puanı hesaplanamayacak. 0,5 matematik neti pek çok kişi için çok az görünse de 2017 YGS’de yaklaşık 435 bin adayın sıfır net yaptığı düşünüldüğünde, ortalama bu kadar sayıda adayın TYT puanının hesaplanamayacağını şimdiden öngörebiliriz.

TYT İle Tercih Yapmak İçin Kaç Puan Almak Ve Kaç Net Yapmak Gerekir? 

TYT puanıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarını ve özel yetenekle öğrenci alan öğretim programlarını tercih edebilmek için TYT’de en az 150 puan almak gerekiyor. Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 net, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinin her birinden 2,5 net yapan öğrenci 150 puan alacaktır.

TYT’de en az 150 puan alan öğrenciler 2 yıllık önlisans programlarını tercih edebilecek ve özel yetenekle öğrenci alan öğretim programlarına başvurabilecekler.

Peki alan testlerindeki puanların hesaplanması için en az kaç nete ihtiyaçları var?

Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir.

Lisans Programlarını Tercih Etmek İçin En az Kaç Puan Almak ve Kaç Net Yapmak Gerekir? 

TYT’de 150 ve üstü puan alıp , SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarından en az birinde 180 ve üzeri olan adaylar, 180 ve üstü puan türündeki lisans programlarını tercih edebilecek.

TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

İlgili testlerin her birinden soru sayısının %20’si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı alabilecekler. Örneğin AYT’de

8 Matematik, 8 Fen Bilimleri neti yapan öğrenci 180 Say puanı

8 Matematik, 8 Ed-Sosyal Bilimler -1 neti yapan öğrenci  180 Ea Puanı

8 Ed-Sosyal Bilimler- 1 ve 8 Sosyal Bilimler -2 neti yapan öğrenci 180 Söz Puanı

16 Dil neti yapan öğrenci 180 Dil Puanı alabilecek.

 

TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerli olacak. Uygulamaya yönelik usul ve esaslar, YÖK tarafından belirlenecek.

Sınav Ücretleri Ne Kadar ve Ücretler Nasıl Yatırılacak? 

Her bir sınavın ücreti 50 TL. TYT’ye tüm adayların girmesi zorunlu olduğu için sadece TYT’ye girecek adaylar 50 TL, TYT ve AYT’ye girecek adaylar 100 TL, her üç oturuma katılacak adayların ise 150 TL yatırması gerekiyor.

Sınav ücretleri Akbank, Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türk Ekonomi Bankası, Halkbank’ın  internet bankacılığı, ATM ve tüm şubelerinden, Ziraat Bankası’nın internet bankacılığı ve mobil bankacılık kanallarından yapılabilecek.
Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi
kartı/banka kartıyla da yatırılabilecektir.

Tüm adaylara şimdiden başarılar dilerim.

KILAVUZ_28022018.pdf erişimi için tıklayın

 

Bir Cevap Yazın