bursluluk sınavları Öğrenci Okul okul seçimi ortaokul

2019-2020 Yılı İçin Kolejlerin Bursluluk Sınavları

Kolejlerin birinci sınıf kayıt süreçleri devam ederken, okullar bir yandan da ara sınıflarına öğrenci almak için öğrenci alım sınavlarını yapmaya başladı. Sınavlara, alım sınavı, bursluluk sınavı, düzey belirleme sınavı, giriş sınavı, kabul sınavı gibi farklı isimler verilmekle birlikte, bu sınavlarla okullar 4-5-6-7 ve 8.sınıflarındaki eksik kontenjanlarını tamamlamayı hedefliyor. Bu sınavların bir diğer amacı ise sunulan burs imkanları ile ortaokullarına başarılı öğrencileri çekebilmek. Bazı özel okullar Ocak ayında sınavlarını yapıp kayıt süreçlerini başlattılar ama okulların büyük bir bölümü Şubat ve Mart aylarında bu sınavları gerçekleştirecek. Bazı okullar ise ileri bir tarihte sınav yapacağı için toplu sınav tarihlerini henüz yayınlamamışlar.

Hangi özel ortaokula devam edeceği noktasında kararsız olan veliler için tüm sınav tarihlerini ve web sitelerini bir arada bulabilmeleri adına bir çalışma hazırladım. Aşağıdaki listede web sitesinde sınav tarihini ve şartlarını ilan eden okulların listesini bulabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için okulların web sitelerini detaylıca incelemenizi tavsiye ederim. Yaptığım çalışmada dikkatimi çeken önemli bir detay okulların sınavlarının genellikle aynı günlerde yoğunlaşması. Bu kararsız velileri oldukça zorluyor. Hangi okulu daha çok istiyorlarsa onların sınavını tercih etmek durumunda kalabiliyorlar. Bazı okullar alım sınavlarını tekrarlarken kontenjan açığı az olan okullar toplu sınavları tekrarlamayarak aday öğrencilere bireysel randevu verebiliyor.

Bursluluk sınav ve kayıt sürecinde nelere dikkat etmeniz gerektiğinden de bahsetmek istiyorum. İlk adım olarak hangi okullara kayıt yaptırmayı düşündüğünüzü belirlemenizi öneririm. Okulların web sitelerini incelemek, orada okuyan öğrencilerle, okulda çalışan eğitimcilerle konuşmak faydalı olacaktır. Ortaokul seçiminde LGS’de okulun gösterdiği başarılar ve sınava hazırlık çalışmaları büyük önem kazanıyor. Okulun bu çalışmalarını ve sonuçlarını detaylıca incelemenizi öneririm. Sadece son bir yılın değil en az son üç yılın sonuçlarını değerlendirmelisiniz. Görüşme sırasında şu soruları sormanızı tavsiye ederim. Ortaokul mezunları hangi liseleri tercih ediyor? Anadolu Liselerinden hangilerine öğrenci gönderilmiş? Yabancı Liselere giden öğrenciler hangi okulları kazanmış?  LGS hazırlık için neler yapılıyor? Seviye grupları yapılıyor mu? Hangi yayınlar kullanılıyor? Kaç deneme sınavı yapılıyor? Okul çıkışında yada hafta sonu ek çalışmalar var mı? Bu çalışmalar ücretli mi? LGS çalışmaları dışında yabancı dil, sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetler neler?

Okul tanıtım günleri de okul hakkında bir fikir verecektir ama tanıtım gününe katılsanız bile bireysel görüşme yapmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Bu görüşmeleri bazı okullar sınavdan önce bazıları ise sınavdan sonra gerçekleştirmektedir. Özellikle burs imkanı sağlayan okullar sınav sonucuyla birlikte veliyle görüşmeyi tercih edebilmektedir.

Hiç düşünmediğiniz veya fikrinizin olmadığı bir okulu cazip burs teklifleriyle düşünmeye başlayabilirsiniz ama detaylıca araştırmadan bu konuda bursun miktarına göre karar vermeniz çok doğru olmayacaktır. Kayıt kararını vermeden önce, okulun ekonomik yapısının da incelenmesi faydalı olacaktır. Bu yıl ekonomik krizden dolayı pek çok okul öğretmenlerine maaşlarını ödeyemez yada geç öder hale geldi. Konkordato ilan eden okullar oldu. Bu noktada mağdur olmamanız adına güçlü ekonomik alt yapıya sahip okulları tercih etmenizi tavsiye ederim.

Sınavlara girecek öğrencilere şimdiden başarılar, velilere ise kayıt sürecinde kolaylıklar dilerim.

Okulun Adı Tarih Ücret Sınav Kayıt Bilgileri Web Sitesi
AREL Koleji 2 Mart 2019 http://www.arel.k12.tr/tr/duyuru/arel-duzey-belirleme-sinavi
Bahçeşehir Koleji 23 Şubat 2019 http://www.bahcesehir.k12.tr/tr/
Bilfen Koleji 23 Şubat 2019 150 https://farkyarat.bilfen.com/index.php?uri=bgs
Çevre Koleji 3 Mart 2019 http://oar.cevre.k12net.com/Account/Login.aspx?ReturnUrl=%2f
Eyüboğlu Koleji 2 Mart 2019 200 http://www.eyuboglu.com/tr/register/
Fenerbahçe Koleji 16 Şubat 2019 http://www.fenerbahce.k12.tr/bursluluk-kayit.php
N.A.Fen Bilimleri Eğitim K. 16 Şubat 2019 http://www.fenbilimleri.com/dbs/okul.aspx
Final Okuları 23-24 Şubat 2019 http://bursluluk.finalegitim.com.tr/
FMV Işık Ortaokulu 2 Mart 2019 150 http://www.fmvisikokullari.k12.tr/web/6-13-1-1/anasayfa/ust_menu/kayitucretler/kayit_bilgileri
İELEV Cağaloğlu Ortaokulu

Çekmeköy Ortaokulu

23 Şubat
23 Mart24 Şubat24 Mart
300 https://www.ielev.k12.tr/tr/kayit/ara-siniflar-gecis-sinavi-basvuru-formu/
İstek Vakfı Okulları 17 Şubat 2019 https://istekliol.istek.k12.tr/
İTÜ Geliştirme Vakfı Ortaokulu 16 Şubat 2019 https://www.itugvo.k12.tr/web/onkayit/
MEV Koleji 2 Mart 2019 http://www.mevkoleji.k12.tr/tr/veli-merkezi/bursluluk-sinavi/
Şişli Terakki Ortaokulu 250 https://www.terakki.org.tr/okullar-yonetimi/egitim-ogretim/aday-kayit-takvimi/
Taş Koleji 9 Mart 2019 http://www.taskolej.k12.tr/tr/kayit-kabul
Ted Atakent Koleji 24 Şubat 2019 http://oar.ted.k12net.com/Account/Login.aspx?ReturnUrl=%2f
TED  Rönasans Koleji 24 Şubat 2019 http://tedronesans.k12.tr/kayit

2020 – 2021 Yılı Özel Okulların Bursluluk Sınavları

Okul seçimi konusunda danışmanlık almak isterseniz ykirman@yesimkirman.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

 

 

Bir Cevap Yazın