Dünyada Eğitim Gelecek Okul

Geleceğin Okullarında Öğrenme Ortamlarının Tasarımı

Hayatımız ve okuldan beklentiler bu kadar hızlı değişirken, okulların ve sınıfların tasarımlarının aynı kalması beklenemez. Teknolojinin ve öğrenme süreçlerinin hızlı değişimi sınıfları ve okulun diğer mekanlarını da değişime zorluyor. Yeni öğrenme ortamlarının tasarımında şu konular öne çıkıyor; teknoloji entegrasyonu, şeffaflık, çok amaçlı kullanım alanları ve açık havada öğrenme.

Teknoloji Entegrasyonu

Teknolojinin okul hayatına girdiği ilk yıllarda okuldaki teknoloji anlayışı öğrencilerin kendi şifreleriyle girdiği bir oda dolusu bilgisayardan ibaretti. Bugünün teknolojileri ise mobil, kişisel, görünmez ve her yerde. Projektörler, ekranlar ve ses sistemleri sınıfların dışına koridorlara, ortak alanlara, kantinlere ve merdivenlere çıkıyor. Öğrenciler kampüsün her yerinden ağa bağlanabiliyor, kendi çalışmalarını binanın her yerinden dijital olarak izleyebiliyor, sergileyebiliyor.  Öğrenciler sadece öğretmenlerinden değil, arkadaşlarından da öğreniyor. Öğrenme sınıfın dışından çıkarak tüm okula yayılıyor. Bu çağın okul çocukları internetsiz bir hayatı bilmiyor. Çalışacakları iş ortamlarına benzer ortamların okullarda sunulması gelecek başarılarını etkiliyor.

HSE College Career Academies 

Şeffaflık

Geleneksel okullarda koridorlar ve ortak alanlar hep aynı görünür. Sınıf kapıları kapalı, koridorlar dar ve dolaplarla doludur. Yeni okul tasarımlarında ise sınıflar, koridorlar ve kantin/yemekhane gibi alanlar yere kadar cam duvarlarla ve kapılarla ayrılır. Bu sayede öğrenme ortak alanlarda da devam eder, şeffaflık işbirliğine teşvik eder, diğer öğrencilerin çalışmalarını izlemenizi ve yapılan çalışmalara katılabilmenizi sağlar.

Çok Amaçlı Alanlar

Okullar artık uzun koridorlara bağlanan sınıflar arasında çocukların hızla hareket ettiği mekanlar olmaktan çıkıyor. Okulun her metrekaresi öğrenmeye katkıda bulunuyor. Koridorlar genişleyerek sınıfların devamı haline geliyor. Merdivenler sunum alanına dönüşüyor, duvarlar sayesinde yazma ve görsel sergileme alanları iki katına çıkıyor. Kütüphane, yemekhane gibi mekanlar tek kullanım amacından çıkarak makerspace, medya merkezi ve çok amaçlı mekanlara dönüşüyor.

   

Milan HS – Center for Innovative Studies               Shepard Middle School

Makerspaceler (yaratım alanları), inovasyon laboratuarları da okulların en aktif kullanılan alanlarından olmaya başladı. Bu ortamlar öğrencilerin bilim, teknoloji ve mühendisliği kullanarak tasarım, deney yapmasına, buluşlarda bulunmasına imkan sağlıyor. Bu alanlar fen bilimleri laboratuarı, bilgisayar laboratuarı yada atolyelerden farklı tasarlanıyor. Tasarım, yaratım ve keşif süreçlerinin gerçekleşebilmesi için farklı materyaller ve araçlarla donatılıyor ve ortak çalışmaya uygun fiziksel, teknolojik ortamı sağlıyor.

Açık Hava Öğrenme Ortamları

Açık havada öğrenmenin yaratıcılığı artırdığını, stresi azalttığını ve odaklanmayı olumlu etkilediğini biliyoruz. Sınıflar gibi açık havada da öğrenme ortamları tasarlanabilir ve bu ortamlarda sunumlar, grup çalışmaları yapılabilir. Günün büyük bir bölümünü kapalı ortamda geçiren öğrenciler için açık havada yapılan çalışmalar oldukça motive edici olacaktır. Müfredatın devamı şeklinde tasarlanıp, doğayı doğrudan gözlemlemeleri ve temasa geçmeleri için fırsatlar yaratılması öğrenmeyi olumlu etkileyecektir.

 

Açık hava öğrenme ortamlarının en güzel örneklerinden biri Japonya’daki Fuji Anaokulu.  Ortasında 100  yıllık Zelkova Ağacının yer aldığı iç ve dış mekanlarla ağacı sarmalayan spiral bir yapıya sahip olan anaokulunda, çocuklar merdivenlerden tırmanıp dalların arasında oynayabiliyor. Anaokulu çocuklara bol doğal ışık ve oksijen ile gökyüzünü görerek büyümeleri için harika bir ortam sağlıyor. Doğal yaşam ve okul yaşamının birbiriyle içi içe geçtiği okulda çocuklar doğaya saygıyı yaşayarak öğreniyor.

Kaynaklar:

https://inhabitat.com/tezuka-architects-amazing-fuji-kindergarten-wraps-around-a-100-year-old-zelkova-tree/

http://www.fhai.com/k-12-schools-portfolio/combination-schools/river-terrace-education-campus.html

http://www.news.com.au/technology/innovation/design/the-classroom-of-the-future-is-nothing-like-you-remember-from-school/news-story/4439a8453a110a4bd2854837c21e722e

http://www.makerspaceforeducation.com/

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın