8.sınıf merkezi sınav lgs lise Sınavlar

LGS 2019’da Sorular Nasıl Olacak?

LGS 2019 Geri Sayım

-1784Gün -2Saat -36Dakika -3Saniye

8.sınıf öğrencilerini sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmek amacıyla yapılan LGS, 1 Haziran 2019 tarihinde sözel ve sayısal olmak üzere iki oturum haline yapılacak. Soru sayısı ve ders dağılımında bu yıl değişiklik yapılmayan sınavda, öğrenciler 8.sınıf öğretim programlarından sorumlu olacaklar.  LGS 2019’da 20 Tükçe, 20 matematik, 20 fen, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 Yabancı Dil sorusu sorulacak. Çoktan seçmeli 90 sorunun yer aldığı sınavda önceki yıla göre en önemli değişiklik, sayısal bölümün süresinin 20 dakika artırılarak 80 dakikaya çıkarılmış olması.  Birinci bölümde (Sözel) 50 soruya 75 dakika ayrılırken, ikinci bölümde (Sayısal) 40 soruya 80 dakika ayrılacak. Sözel sorular için soru başına 1,5 dakika düşerken, sayısal sorular için soru başına iki dakika düşecek. Bildiğiniz gibi geçen sene sınavdan sonra özellikle sayısal alandaki soruların çok uzun, zor olduğu ve sürenin yetmediği çok konuşulmuştu. Anlaşılan MEB bu yöndeki şikayetleri dikkate almış ve sınav süresini uzatmış. Bu oldukça olumlu bir gelişme.

Gerek geçen seneki sınav sorularını, gerekse bu yıl Ekim ve Kasım ayında yayınlanan örnek soruları incelediğimiz zaman soruların geçmiş yıllara göre oldukça değiştiğini görüyoruz. Sınavlara hazırlanan öğrencilerin bu değişime uygun şekilde hazırlanması başarılarını oldukça etkileyecektir. Peki LGS 2019’da sorular nasıl olacak?

Örnek soruları incelediğimiz zaman

  • Grafik ve tablo okumanın çok önem kazandığını
  • Farklı derslerdeki bilgilerin bir arada kullanıldığını
  • Günlük hayat problemlerine yer verildiğini
  • Okuduğunu anlamaya daha büyük önem verildiğini
  • Bilgi sorularından ziyade bilgiyi kullanmaya yönelik soruların öne çıktığını  görüyoruz

Bu özellikteki  LGS sorularının PISA, TIMMS gibi uluslar arası sınavlara çok benzediğini söyleyebiliriz. Tüm bu özellikleri taşıyan soruları çözebilmek gerçekten çok kolay değil, sadece 8.sınıfta yapılan çalışmayla yüksek sonuçlar çıkarmak pek mümkün değil. Bilgi odaklı ders işleme yöntemleriyle devam edildiği sürece bu tür sınavlarda istenen başarının elde edilebilmesi de çok mümkün gözükmüyor. Bu noktada aslında küçük sınıflardan itibaren öğrencilerin bilgiyi ezberlemeleri değil kullanabilmelerini, disiplinler arası ilişki kurabilmelerini, günlük yaşamla örtüştürebilmelerini ve düşünme becerilerini geliştirmelerini sağlayacak şekilde ders işlenmesi gerekiyor. Laboratuvar uygulamaları, proje çalışmaları gibi çalışmalar öğrencilerin bu becerilerini kazanmasını sağlayan uygulamalardır.

LGS 2019’da başarılı olabilmek için önemli bir nokta da öğrencilerin kısıtlı sürede okuduğunu anlama becerilerinin yüksek olmasının gerekmesi. Bu sebepten öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerinin geliştirmesi çok büyük önem kazanıyor. Bunun da yolu bol bol kitap okumaktan geçiyor. Son sene buna çok fırsat kalmasa da önceki senelerde farklı alanlarda kitap okuyan öğrencilerin sınavlarda da başarı oranının yüksek olacağını söyleyebiliriz.

Sizinle Kasım ayında Meb’ın yayınladığı bir örnek soruyu incelemek istiyorum.

2016 yılı bilgileri dairesel grafik ile verilmiş ve açı verilerek öğrencinin ticari ve binek araç sayısını bulmaları istenmiş. İkinci bölümde bir tablo okuma bölümü var, eklenen ve silinen araçları oradan bulmaları gerekiyor. Son  bölümde ise bulduklarını sütun grafiğe dönüştürmesi bekleniyor. Görüldüğü gibi birden fazla bilgiyi aynı anda yokluyor ve öğrencinin bilgisini farklı alanlarda kullanması bekleniyor. Soru oldukça uzun ve günlük hayatla ilişkilendirilmiş. 2 dk gibi bir sürede doğru yanıta ulaşması gerekiyor. Hiç kolay değil. Bir de bu tip soruların çoğunlukta olduğu bir sınav düşündüğünüzde öğrencilerin neden zorlandığını daha iyi anlıyoruz.

Sınava hazırlanan öğrencilerin kaynak seçimine dikkat edilmesi faydalı olacaktır. Kaynaklardaki soruların yeni soru tiplerine uygun olması çok önemli. Sınava hazırlanan öğrencilere en önemli tavsiyem MEB’in her ay yayınladığı örnek LGS sorularını mutlaka çözmeleri olacak. Ekim ve Kasım ayında MEB’in yayınladığı örnek sorulara aşağıdan ulaşabilirsiniz. Bildiğiniz gibi MEB, her ay yeni soru örnekleri yayınlamaya devam edeceğini açıkladı, her ay düzenli olarak o soruların takip edilmesi ve çözülmesi çok faydalı olacaktır.

Tüm adaylara başarılar, ailelerine kolaylıklar diliyorum.

 

LGS 2019 Ekim Ayı Örnek Soruları

Sözel

http://odsgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_10/24095500_YRNEK_SORULAR_SYZEL.pdf

Sayısal

https://odsgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_10/24095500_YRNEK_SORULAR_SAYISAL.pdf

LGS 2019 Kasım Ayı Örnek Soruları

Sözel

http://odsgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_11/22105633_Kasim_Ornek_Sorular_Sozel.pdf

Sayısal

http://odsgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_11/22105633_Kasim_Ornek_Sorular_Sayisal.pdf

 

Bir Cevap Yazın