Lise öğrencileri okullarını değiştirmek istediklerinde nakil başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Öğrencinin nakil olabilmesi için dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var. Lise nakilleri Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 37 ve 38 inci maddesi hükümleri doğrultusunda yapılıyor. Bu konuda bana da çok fazla soru geliyor. Ne zaman nakil başvurusunda bulunabiliriz? Nakil başvurusu nasıl yapılır? Nakiller nasıl gerçekleşir? Nakil başvuru sonuçları ne zaman sonuçlanır? Bana sıklıkla gelen soruları yazımda yanıtladım. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Yerleştirmeye esas nakillerle ara sınıf lise nakilleri karıştırılıyor. LGS 2021’e girdiyseniz ve yerleştirmeye esas nakillerle ilgili bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki linkten detaylara ulaşabilirsiniz.
Şu anda lisede öğrenci iseniz ve okulunuzu değiştirmek istiyorsanız süreci anlamak adına aşağıdaki soru cevapları okuyabilirsiniz.
Liselerde Ne Zaman Nakil Başvurusunda Bulunulmaz?
- Dönem bitiminin öncesindeki üç hafta
- E-okul sisteminde dönem ve sınıf atlatma süresince nakil başvurusunda bulunulmaz.
Liselerde Nakiller Haftalık Mı, Aylık Mı Yapılır?
- Yılsonu sınıf atlatma işlemleri tamamlandıktan sonraki ilk iş gününden ekim ayının sonuna kadar
- İkinci dönemin başlangıcından şubat ayının sonuna kadar
haftalık, diğer zamanlarda aylık olarak yapılır. Özel öğretim kurumlarına geçişlerde bu kısıtlama uygulanmaz.
Liselerde Nakil Başvurusu Nasıl Yapılır?
Liselerde nakil ve geçişler, haftalık yapıldığında her haftanın, aylık yapıldığında ise her ayın; ilk iş gününden başlayarak son iş gününden önce veli tarafından çalışma saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne verilen dilekçe ile veya eDevlet üzerinden yapılabiliyor. Başvuru, öğrencinin nakil şartlarını taşıması hâlinde naklen gidilmek istenilen okul müdürlüğüne e-Okul sistemi üzerinden iletiliyor.
Sınavla Öğrenci Alan Liselere Nakiller Nasıl Yapılıyor?
Sınavla öğrenci alan okullarda nakiller puan üstünlüğüne göre yapılmaktadır. Nakil başvurusunda bulunabilmeniz için okulun o yıl aldığı en düşük puanlı öğrencinin puanına eşit veya daha büyük puana sahip olunması gerekir.
Örneğin; 25 Ocak 2021 tarihli e-okul bilgisine göre İstanbul Erkek Lisesi hazırlık sınıfında boş kontenjan bulunmamakta. 9. Sınıfta 3 kontenjan bulunuyor. Bu sınıfa 2019 LGS puanına göre 497,41 puana eşit veya daha büyük puana sahip öğrenciler başvurabilir.
Sınavla öğrenci alan liselerin boş kontenjanlarını öğrenmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
https://e-okul.meb.gov.tr/OrtaOgretim/OKL/OOK06006.aspx
Sınavsız Öğrenci Alan Liseler Nakiller Nasıl Yapılıyor?
Ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara tercihe bağlı olarak yapılır. Başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda 9 uncu sınıflarda sırasıyla; OBP, 8 inci, 7 nci ve 6 ncı sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olana, eşitliğin bozulmaması hâlinde yaşı küçük olana; 10 uncu, 11 inci ve 12 nci sınıflarda ise sırasıyla bir önceki sınıfın yılsonu başarı puanı yüksek olana, eşitlik yine bozulmaz ise yaşı küçük olana öncelik verilir.
Sınavsız öğrenci alan liselerin boş kontenjanlarını öğrenmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
https://e-okul.meb.gov.tr/OrtaOgretim/OKL/OOK06011.aspx
Liselerde Nakil Başvuru Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?
Nakil başvuruları haftalık yapıldığında her haftanın, aylık yapıldığında ise her ayın son iş gününde ilgili okul müdürlüğünce değerlendirilir. Değerlendirmeyle ilgili belge, e-Okul sistemi üzerinden alınarak okul müdürü ve ilgili müdür yardımcısı tarafından imzalanıp dosyalanır. Sonuç, aynı gün okulda ilan edilir ve öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne e-Okul, Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden de öğrencinin velisine bildirilir. Öğrenciye ait veriler, e-Okul sistemi üzerinden alınır.
2021 Lise Nakilleri Ne Zaman Yapılacak?
LGS 2021 Yerleştirmeye Esas Nakil Dönemleri Sıkça Sorulan Sorular