8.sınıf merkezi sınav eğitim Okul okul seçimi

Özel Liseleri Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

8.sınıf öğrenci ve velileri bu yılı oldukça stresli geçirdi, sıkça yapılan değişikliklere uyum sağlamaya çalıştılar, belirsizlikler yüzünden inişler çıkışlar yaşayarak süreci tamamladılar. Sıra geldi tercih ve lise seçimi sürecine.

Özellikle merkezi sınavla alan okulların sayısının azalması ve sınavın önceki yıllara göre daha zorlu olması velilerin özel liseleri daha çok tercih etmesinin yolunu açtı. Özel liselerin sayılarının artması, cazip burs ve indirim seçenekleri de velilerin bu seçiminde etkili oldu.  Peki bu noktada lise seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Son yıllarda okulların sınava hazırlık çalışmaları daha da önem kazandı bu sebepten okulun üniversite sınavına nasıl hazırladığı ve son üç yılın üniversite yerleştirme sonuçlarına bakılmalıdır. Okulların mezun listelerini incelemek faydalı olacaktır. Ama okullar arasında karşılaştırma yapmak adına tüm okulların sonuçlarını görebileceğiniz istatistikleri incelemenizi özellikle tavsiye ederim. Daha önce web sitemde yayınladığım İstanbul, Ankara ve İzmir illerindeki en başarılı özel anadolu liseleri listeleri sizlere bu konuda  yardımcı olacaktır.

https://yesimkirman.com/2018/05/01/istanbulun-en-basarili-ozel-liseleri/

Ankara’nın En Başarılı Özel Anadolu Liseleri

İzmir’in En Başarılı Özel Anadolu Liseleri

Diğer illerdeki okulların başarı durumlarını ve özel anadolu lisesi harici diğer okul türlerindeki okulların başarı durumlarını görmek için aşağıdaki belgeyi inceleyebilirsiniz.

http://www.osym.gov.tr/TR,13408/ortaogretim-kurumlarina-gore-2016-ogrenci-secme-ve-yerlestirme-sistemi-sonuclari-kitabi.html

Eğitimine yurt dışında devam etmek isteyen öğrencilerin ise, mezunların kabul aldığı üniversitelerin dünya sıralamasındaki yerlerini ve aldıkları burs oranlarını incelenmeleri faydalı olacaktır.

Okulların sunduğu önemli fırsatlardan birisi de Türk diplomasına ek olarak sunulan IB, Abitur, Matura, Fransız Bakaloryası gibi diploma programlarıdır. Bu diplomalar yurt dışı üniversitelerine kabulde olmazsa olmaz olmamakla birlikte çeşitli avantajlar sağlamaktadır. İngilizce harici yabancı dillerde öğretim yapan okulları düşünen öğrencilerin, ileride düşündüğü meslekler için o ülkede ve o dilde verilen eğitimin imkanlarını incelemesi faydalı olacaktır. Bu öğrencilere Türk vakıf üniversitelerinde de ek burs olanakları ve yatay geçiş imkanları sunulmaktadır.

Okulda sunulan İngilizce ve 2. yabancı dil eğitimi tercihlerdeki önemli kriterlerden bir diğeridir. Hem üniversite eğitimi hem de iş hayatı için çok ciddi etkileri olan yabancı dil eğitimi, akranları arasında fark yaratmasını sağlayacak yada geride kalmasına yol açacaktır. Ders saatleri, hedef dil seviyeleri, dahil olunan uluslar arası projeler, uluslar arası dil sınav sonuçları incelenmesi gereken önemli hususlardır.

Öğrencinin endüstri 4.0 çağında iş hayatında olacağını aklımızdan çıkarmayarak derslerde sadece bilgi aktarımı mı yapıldığı yoksa problem çözme, kritik düşünme, yaratıcılık gibi becerileri geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılıp yapılmadığı da sorgulanmalıdır. Yine aynı şekilde gelecekte okuma yazma bilmekle aynı kefeye konacak kodlama eğitiminin verilip verilmiyor olması, bilgisayar bilimleri konusunda yapılan çalışmalar da incelenmelidir.

Öğretmen kadrosunun işini seven, pozitif , çocuklara birey olarak değer veren kişilerden oluşması önemlidir. Hem yurt içi hem de yurt dışındaki eğitim trendlerini takip eden ve uygulayan, mesleki eğitimlerle kendini devamlı güncel tutan bir kadroya sahip olup olmadığına bakılmalıdır.

Akademik eğitimin yanı sıra sosyal ve duygusal becerileri geliştirmek adına neler yapıldığı, kulüp ve etkinlikler, öğrenci ve veli profili, eve olan uzaklık, okulun konumu ve fiziki mekanlar diğer önemli kriterlerdendir.

Tüm bu kriterleri çocuğunuzla birlikte değerlendirerek, iç sesinizi de dinleyerek çocuğunuz için en doğru okulu seçmenizi dilerim. Şunu unutmayalım ki en iyi okul çocuğunuza en uygun olan okuldur. A çocuğu için X okulu çok doğruyken, B çocuğu için X okulu yanlış okul olabilir. Çocuğunuzu en iyi tanıyan sizsiniz. Onu tüm özellikleriyle olduğu gibi kabul ederek onun için en doğru kararı onunla birlikte vereceğinize eminim. Son olarak en doğru okulu seçmek hayat boyu başarı ve mutluluğu garantilemediği gibi, aksi de çocuğunuzu dünyanın en mutsuz ve başarısız insanı yapmayacağını unutmayın lütfen.

Özel liseler için lise seçimi konusunda danışmanlık almak isterseniz ykirman@yesimkirman.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. 

 

3 thoughts on “Özel Liseleri Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

      1. Hızlı yanıtınız için teşekkür ederim. Bu detayda olmasa bile liselerin üniversiteye giriş sınavındaki başarılarını ölçebileceğimiz bir tablo/rapor var mıdır ? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Bir Cevap Yazın